Originální holandský sýr typu Gouda se pozná podle své jedinečné , unikátní a nezaměnitelné chuti, a vyznačuje se svým jedinečným unikátním u všech sýrů specifickým aroma.
Tyto dva důležité faktory hrají roli v kvalitě kulinárního zážitku a jsou výsledkem pečlivě dodržovaných tradičních postupů při tradiční přípravě, výrobě a šlechtění holandských sýrů.
Holandské sýry jsou tou pravou pochoutkou pro všechny gurmány , ale nejen pro ně, i laik si na nich vždy pochutná.
Ve světě jsou označovány názvem (holandské zlato) a jsou velmi často vyhledávaným exportním celosvětovým produktem.
Gouda starý 5 let je jeden z nejstarších sýrů ,který je možno zakoupit.má zlatavě hnědou barvu,krásnou výraznou plnou chuť, při krájení se trošku rozpadá a drolí na kousky, při kousání je cítit křupání krystalek soli,ale v ústech se krásně rozplývá. Je vyroben z kravského pasterilizovaného mléka s 48% obsahu tuku .Je to sýr pro znalce. Hodí se především k červeným hutnějším vínům.