Originální holandský sýr typu Gouda se pozná podle své jedinečné , unikátní a nezaměnitelné chuti, a vyznačuje se svým jedinečným unikátním u všech sýrů specifickým aroma.
Tyto dva důležité faktory hrají roli v kvalitě kulinárního zážitku a jsou výsledkem pečlivě dodržovaných tradičních postupů při tradiční přípravě, výrobě a šlechtění holandských sýrů.
Holandské sýry jsou tou pravou pochoutkou pro všechny gurmány , ale nejen pro ně, i laik si na nich vždy pochutná.
Ve světě jsou označovány názvem (holandské zlato) a jsou velmi často vyhledávaným exportním celosvětovým produktem.
Jemně zralý Gouda je sýr zralý 9 týdnů a zraje a odborně se šlechtí na masivních dřevěných prknech . Vyznačuje se jemnou smetanovou chutí s krémovým nádechem a je vyroben z kravského pasterilizovaného mléka. Díky vyššímu obsahu tuku (48%) má mladý sýr výrazně jemnou krémovou chuť. Ideální je konzumace tohoto sýru s chlebem.