Vepřové maso

Vepřové maso má růžovou barvu. Má být raději světlejší než-li tmavě červené. Prasata se porážejí mladá, staré kusy jsou prakticky výjimkou. Vepřové maso je proto měkké a lahodné. Rovněž vnitřnosti jsou vyhledávány. Vepřové maso je hlavní surovinou pro masné výrobky. Na množství vepřového masa záleží jakost masných výrobků. Výrobky připravené převážně nebo jen z vepřového masa jsou vždy dražší .

Jatečná prasata se zařazují do několik jakostních tříd podle jateční váhy, pohlaví a stupně protučnění těla zvířete. Prase se na jatkách omračuje, vykrvuje, při čemž se  snaží zachytit co nejvíce krve pro potravní účely, zbytek pro technické zpracování. Dále se prase paří- odstraňuje se z kůže pokožka a štětiny. Dnes se převážná část prasat kruponuje, tj. stahuje se kůže ze hřbetu a boků.Krupon se zpracuje koželužsky na useň – vepřovici pro galanterní výrobky. Když se prase kruponuje, paří se jen ty části, z nichž se nestahuje kůže. Poté se zvíře vykolí, vyjímají se vnitřnosti hrudní a břišní dutiny. Po vykolení se prase rozpůlí středem páteře a zároveň se půlí i hlava, která zůstává u půlek. Z půlek se vyjímá plsní sádlo a vyloupnou ledviny. Po vychladnutí se snímá podkožní tuk, který se prodává v syrovém stavu jako syrové hřbetní sádlo, nebo se ve škvařírně škvaří. Vnitřnosti se expedují do prodeje, zpracovávají se na masné výrobky všeho druhu. Zvířata zaživa, maso a vnitřnosti podléhají veterinární zdravotní prohlídce.

Z jatek se prasata expedují v půlkách, popřípadě se dělí (bourají) v masokombinátu a dodávají do prodeje v jednotlivých výsekových dílech. Jiný možný způsob je ten, že se půlky dělí jen částečně. Některé části zůstávají ve výrobě a jiné přicházejí do výseku. Takovou úpravou jsou tzv. vepřové předky (bez kýty,přední nožky,hlavy a laloku). nebo kostry (bez hlavy a laloku,kýta bez kůže a tuku).



Řadit podle 
Výrobce 

























Název zboží Cena
Vepřová bránice 39,00 Kč img
Vepřová hlava 39,00 Kč img
Vepřová krkovice bez kostí 164,00 Kč img
Vepřová krkovice s kostí 139,00 Kč img
Vepřová kýta - květová špička 149,00 Kč img
Vepřová kýta ořech 149,00 Kč img
Vepřová kýta s kostí (cca 9-12kg) 99,00 Kč img
Vepřová kýta spodní šál 169,00 Kč img
Vepřová kýta vrchní šál 169,00 Kč img
Vepřová líčka 199,00 Kč img
Vepřová nožička 29,00 Kč img
Vepřová panenka 249,00 Kč img
Vepřová pečeně bez kostí 189,00 Kč img
Vepřová pečeně s kostí a panenkou 149,00 Kč img
Vepřová pečeně s kostí bez panenky 129,00 Kč img
vepřová žebírka na gril 129,00 Kč img
Vepřové koleno bez kostí 129,00 Kč img
Vepřové koleno přední 84,00 Kč img
Vepřové koleno zadní 89,00 Kč img
Vepřové plecko bez kostí -ramínko 144,00 Kč img
Vepřové plecko bez kostí od lopatky 144,00 Kč img
Vepřové plecko s kostí a kolenem a nožičkou 94,00 Kč img
Vepřové vykoštěné rypáčky 129,00 Kč img
Vepřový bůček bez kostí 80% libovost 149,00 Kč img
Vepřový bůček s kostí 119,00 Kč img